• snelheidsbegrenzer in bestelauto's

Vanaf 2014: snelheidsbegrenzer in bestelauto’s

Vanaf 2014 worden nieuwe lichte bedrijfsauto’s verplicht gesteld om te worden voorzien van een snelheidsbegrenzer. Hierdoor wordt de topsnelheid beperkt tot 120 km per uur en zullen de nieuwe busjes minder hard rijden dan de maximumsnelheid die nu op veel wegen geldt van maximaal 130 km per uur. De milieucommissie van het Europees parlement heeft dit recent besloten.

De maatregel kent twee redenen. Aan de ene kant wordt geprobeerd om het energieverbruik van deze categorie bedrijfswagens zoals bestelbusje te verlichten. Aan de andere kant moet het een begin zijn om er voor te zorgen dat er geen concurrentie is met zware bedrijfswagens en trucks die wél voorzien zijn van een dergelijke begrenzer.

Verkeersveiligheid vergroten

Daarnaast zou dit ook een positieve invloed hebben om de verkeersveiligheid . Gebleken is namelijk dat bestelwagens van ongeveer 3500 kg het vaak betrokken zijn bij ongevallen in de categorie bedrijfswagens. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zegt dat een mogelijke oorzaak is omdat chauffeurs druk bezig met allerlei andere taken zoals het navigeren. Uit onderzoek van de Britse verzekeringsmaatschappij Axa is gebleken dat chauffeurs van bestelauto’s aanzienlijk vaker worden beboet voor snelheidsovertredingen en roekeloos rijden ten opzichte van berijders van ander soort voertuigen.

Compromis

Voor het Europees parlement was snelheidsbegrenzer in een compromis ten opzichte van strenge eisen aan de CO2 uitstoot van de motoren van deze categorie bedrijfsauto’s. Milieu-activisten vroegen om een strengere limiet in 2020 dan de eerder afgesproken 137 g CO2 per kilometer. Maar deze maatregel haalde het niet. Personenauto’s nog in 2020 nog maar 95 g CO2 er kilometer uitstoten. Volgens een studie van onderzoeksbureau T & O kan de zeer CO2 uitstoot daardoor met 6% omlaag.

Meer informatie over en reactie op dit onderwerp

 

2018-05-04T09:36:35+00:00Categories: Wagenpark|Tags: |0 Comments

Leave A Comment