• lease

Lease: verschillende contractvormen van het leasen van een auto

De tijd dat de sollicitatiegesprekken in een autoshowroom plaatsvonden ligt al enige tijd achter ons. Maar nog steeds hebben veel mensen de beschikking over een leaseauto. Maar wat is lease eigenlijk en en waar moet je opletten voor dat je het leasecontract (van jezelf of van een collega) tekent? Want een auto leasen is een luxe. Er zijn verschillende contractvormen, weten welke? Alles wat je als facilitair beheerder zou moeten weten, lees je hieronder:

Verschil tussen huren, short en long lease

Leasen is een vorm van huren. Alleen wordt de term ‘huren’ gebruikt wanneer het gaat om enkele dagen tot enkele weken. Short lease is een huurvorm voor enkele maanden en long lease voor enkele jaren.  De leasemaatschappij koopt de auto met alle bijbehorende en gewenste opties, zoals je die hebt beschreven in de overeenkomst. De auto wordt ter beschikking gesteld aan de lessee, of te wel de bestuurder. Je bent dus geen eigenaar van de auto, dat is juridisch gezien de leasemaatschappij.

Hoe langer de periode, hoe lager de prijs

Hoe langer je een auto least, des te lager het (relatieve) maandbedrag wordt. Het huren van een auto voor enkele dagen kan je zo maar eur 60 per dag kosten, terwijl bij een long lease contract dit omgerekend zo’n 25-30 euro zal zijn. Een zelfde auto huren voor enkele dagen is dus (relatief) veel duurder dan wanneer je een contract afsluit voor bijvoorbeeld 48 maanden.

Twee soorten

Er zijn twee vormen van leasen; financial lease en operational lease. Bij financial lease blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto maar krijgt de bestuurder het economische eigendom. Dit houdt in; het gebruikt, het onderhoud en het genot ervan. De leasemaatschappij heeft er belang bij dat de bestuurder ‘als een goed huisvader’ met de auto omgaat omdat deze anders sterk in waarde kan verminderen. Bij operatonal lease zorgt de leasemaatschappij er voor dat ook het onderhoud onderdeel is van het product.

Inclusief of exclusief brandstof?

Afhankelijk van het beleid van de werkgever krijg je een budget inclusief of exclusief brandstof. In veel gevallen wordt de brandstof buiten het vaste budget gelaten omdat dit voor, met name mensen die veel zakelijke kilometers maken, ten koste gaat van het bedrag dat zij kunnen besteden aan de auto. En dat zou niet helemaal eerlijk zijn. Mensen die dichtbij wonen (en dus weinig kilometers maken) zouden een duurdere auto kunnen kiezen.

Diesel of benzine

Het omslagpunt om van benzine over te gaan naar diesel, ligt bij ongeveer 30.000 kilometer per jaar. Ook dit is vaak vastgelegd in het leasebeleid. Rijd je veel meer dan het begrote kilometrage, dan kunnen meerkosten per kilometer in rekening gebracht worden. De auto slijt meer dan berekend en de kosten voor onderhoud zullen waarschijnlijk eerder gemaakt moeten worden. Het tegenovergestelde kan ook, dat je veel minder kilometers rijdt dan vooraf bedacht. Ook dan zal de leasemaatschappij kosten in rekening kunnen brengen omdat de auto nu minder oplevert voor hen.

2017-02-27T09:43:32+00:00Categories: Wagenpark|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment