• Hybride auto's een échte groene leaseauto

Hybride auto: een échte groene leaseauto

Voor veel leaserijders is een groene leaseauto er een met een lage bijtelling voor de belastingdienst. Waar het eerst vooral ging om de uitstoot van CO2 door middel van roetfilters en dergelijke, heb je nu al meerdere écht groene auto’s op de markt. De ANWB heeft de verschillende groene technieken op een rijtje gezet.

De nieuwe hybride variant, de microhybride

Halverwege de jaren ’90 kwamen de eerste hybride auto’s op de markt. Tegenwoordig is de hype van ‘hybride’ doorgeslagen op ongeveer alle typen auto’s. Waar een hybride auto nog een elektromotor heeft, bespaart de microhybride brandstof door gebruik te maken van een start/stop-systeem. Wanneer je stil staat voor bijvoorbeeld een verkeerslicht of je wacht wanneer de brug weer omlaag is, dan gaat de motor automatisch aan of uit. Volkswagen Polo Bluemotion, Citroën C3 en Smart ForTwo zijn voorbeelden van microhybride auto’s.

De motor als ondersteuning: de milde hybride

Het idee achter de hybrideauto is dat de auto voor de lange afstanden de brandstofmotor gebruikt, en voor de korte ritjes zoals in de stad de elektromotor. Deze laatste heeft dus een ondersteunende rol en je rijdt dus niet volledig elektrisch. Dergelijke auto’s zoals de hybride Honda’s zijn uitgerust met speciale banden en hebben ook zij een start/stop-systeem.

Het voorbeeld van een volledig hybride auto: de Prius

Toyota kwam in 1997 vol trots als eerste met een auto die wel volledig elektrisch kan rijden, zij het over een korte afstand. Merken zoals Peugeot (508 HYbrid 4) en Citroën introduceerden de hybride dieselhybride auto’s. Een groot voordeel van deze auto’s is dat je rijbereik een stuk groter wordt.

Zelf de batterij op laden in een plug-in hybride

Door te remmen of het gas los te laten, laat je in een plug-in hybride auto zelf de batterij van de elektromotor bij. Ook zijn er modellen waarbij je de batterij door middel van een laadpaal kan opladen. Nadeel is wel dat dergelijke batterijen groter zijn maar je kunt daardoor wel langer door blijven rijden zonder op te laten. Voorbeelden van plug in-hybrides zijn de Volvo V60 Plug in-hybrid en Toyota Prius Plug in-hybrid.

Nog geen geheel elektrische auto’s

Auto’s die volledig elektrisch rijden hebben op dit moment nog een erg beperkte actieradius zoals de Nissan Leaf van circa 130 km waardoor deze nog niet echt interessant zijn om aan te schaffen. Elektrische auto’s met een range extender zijn daarop de positieve uitzondering. Ook deze auto’s zoals de Opel Ampera en Fisker Karma worden aangedreven door een elektromotor maar ze zijn ook voorzien van een brandstofmotor die fungeert als aggregaat. Is de stroom op dan kun je verder rijden op de brandstofmotor.

Waterstof

Sinds enkele weken staat de waterstofauto heel erg in de belangstelling. Ook deze auto rijdt op stroom maar een waterstofauto maar die zelf met behulp van een brandstofcel. Geen gedoe met stopcontacten of een reservemotor. Een waterstofauto rijdt probleemloos 600 volledig elektrische kilometers zonder tussentijds te hoeven tanken of bijladen. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar het Koreaanse Hyundai heeft er eentje daadwerkelijk in de Nederlandse showrooms staan: Hyundai ix35 FCEV

2018-05-04T09:32:53+00:00Categories: Wagenpark|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment