• vlagprotocol

Vlaggen op 4 en 5 mei: vlagprotocol

Vier Vijf mei, twee dagen waarop de vlag mag worden gehesen. Op 4 mei is de Nationale Herdenking waarbij om 20.00 uur in het land de slachtoffers die sinds de Tweede Wereld  oorlog in oorlogsituaties  en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Wil jij weten wat het vlagprotocol is?

Vlagprotocol op 4 mei, Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking verloopt als volgt:

  • van 18.00 uur tot zonsondergang
    de Nederlandse vlaggen (zonder wimpel) hangen halfstok. De vlag blijft halfstok tot zonsondergang en wordt niet in top gehesen na de twee minuten stilte omdat er op veel plaatsen na 20:02 uur nog herdenkingsactiviteiten plaatsvinden, zoals het leggen van kransen en bloemen
  • vanaf 19.00 uur
    winkels moeten gesloten zijn zoals aangegeven in de Winkeltijdenwet
  • tussen 20:00 en 20:02
    twee minuten stilte
  • in openbare gelegenheden zijn er bij voorkeur geen activiteiten zoals feesten. Muziek en activiteiten worden het liefst stilgezet tussen 19.45 en 20.15 uur. Bezoekers moeten in ieder geval de mogelijkheid hebben om tussen 20:00 en 20:02 uur twee minuten stil te zijn

4 mei: de vlag halfstok

Op Dodenherdenking op 4 mei moet de vlag van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok hangen. Bij het halfstok hangen van de vlag, moet de vlag eerst vol worden gehesen en daarna langzaam en statig neergehaald totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. Hierna bindt je de vlaggenlijn vast. Je mag de vlag niet opbinden aan de mast. De vlag moet dus los kunnen wapperen. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag moet je de vlag eerst langzaam en statig vol hijsen en vervolgens op dezelfde wijze neerhalen.

5 mei: de vlag in top

Op 5 mei viert Nederland de bevrijding van het land en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945. Tijdens Bevrijdingsdag hangt de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top, zonder oranje wimpel! De wimpel wordt alleen gebruikt bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie.

Speciale wimpel: Vier Vrijheidwimpel

Voor Bevrijdingsdag is er een speciale wimpel, de zogenoemde ‘Vier Vrijheidwimpel‘. Deze wimpel is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst ‘Vier Vrijheid’. Deze wimpel mag eventueel ook op 15 augustus gebruikt worden bij de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de herdenking van de slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië.

Hoe vouw je de vlag?

Het opvouwen van de Nederlandse vlag moet in principe als volgt gebeuren:

Twee vlaggendragers pakken de vlag vast in de lengterichting met één hand op de scheiding van rood en wit, en met de andere hand aan het einde van het blauw. Nu wordt de vlag overlangs dichtgevouwen, zodanig dat wit opgesloten wordt tussen rood en blauw. Met rood boven wordt de vlag vervolgens tweemaal dubbelgeslagen, zodanig dat het blauw boven komt te liggen (lus en touw aan de broekingzijde bovenop).

Op deze manier kan vuil het minste kwaad, immers ligt blauw buiten op.

2018-09-13T09:46:50+01:00Categories: Organiseren|Tags: |0 Comments

Leave A Comment