• stage

Stage Facilitair: Laat een student het facilitaire werkveld kennen

Een stage hoort bij veel opleidingen tot het pakket. Het is een goede manier voor studenten om er achter te komen of het facilitaire werkveld leuk is en of het bij hen past. Een goed bedrijf om stage te lopen is lastig maar hoe kun jij een goed stage bedrijf worden of zijn voor een stage facilitair?

Bedrijven denken nog wel eens dat een stagiair een goedkope arbeidskracht is die je prima kunt gebruiken voor een aantal klusjes waar je zelf iedere keer niet aan toe komt. Handig voor het doen van de boodschappen, het wassen van de auto van baas of goedkope verhuizer. Dat is een stagiaire in ieder geval allemaal niet! Zoals gezegd is een stage bedoeld om er achter te komen of het werkveld van facilitair management in de praktijk (ook) leuk is en of dit bij de student past. Je kunt je afvragen in hoeverre het uitvoeren van de eerder genoemde klusje een reëel beeld van het latere arbeidsproces geeft… Zie een stagiair eerder als een aanvulling dan een invulling.

Bezint eer ge begint

Denk daarom VOORAF na over welke vraag of behoefte er is voor een opdracht voor een stage facilitair. Vanuit de opleiding zijn er eisen en voorwaarden gesteld waar de stageplaats aan moet voldoen. Dit kan een minimum en maximum aantal uren per week zijn. Het opstellen van een profiel kan je helpen voordat je een gesprek met de begeleider van de school aangaat.

Selecteer

Net als bij een echt sollicitatiegesprek, is een gesprek met de potentiële stagekandidaat geen overbodige luxe. Past de persoon in het profiel dat de school heeft opgesteld en voldoet hij of zij ook aan jouw verwachtingen? Welke begeleiding heeft hij of zij nodig? En kun je dat bedrijf ook bieden? Hoeveel tijd heb je beschikbaar om de stagiair goed te kunnen begeleiden. Wanneer je twijfels hebt, kun je er altijd voor kiezen om de student een (halve) dag mee te laten lopen en tot een betere beslissing te komen.

Fiscaal interessant

Bedrijven die een dienstverband voor een student-werknemer van 36 uur en meer aanbieden, kunnen in aanmerking komen voor € 2.753 subsidie. Dit is wel afhankelijk of de organisatie een erkend leerbedrijf is (voor MBO stages).

Leg het vast!

Net als in normale selectieprocedure, is het ook bij het aannemen van een stagiair belangrijk om de afspraken vast te leggen in een stageovereenkomst. Hier in wordt de soort stage beschreven, evenals een stage, reis- en onkostenvergoeding. Ook de aansprakelijkheid voor letsel en schade, begin en einde van de stage, begeleiding vanuit de school c.q. de werkgever (wie, hoe vaak, welke (vaste) momenten), redenen om contract te wijzigen/op te zeggen, en ga zo maar door wordt benoemd. Dit voorkomt onduidelijkheden en misverstanden.

Maak een (in)werkprogramma

Een goede voorbereiding is het halve werk en geeft de stagiair een welkom gevoel wanneer een aantal basiszaken goed geregeld zijn. Een (schone) werkplek in prettige werkruimte, een vast aanspreekpunt binnen de organisatie. Informeer directe collega’s door een mail te sturen of een berichtje op intranet te plaatsen.

Zoeken op stages

2018-05-03T16:29:08+01:00Categories: Opleiding|Tags: , |1 Comment

One Comment

  1. sylvia musch 21 februari 2013 at 08:33 - Reply

    Helemaal waar. Interessant over dat fiscale stuk.

Leave A Comment