• Meneer Reimers knows best! @ FM college on tour #FMCOT

Meneer Reimers knows best! @ FM college on tour #FMCOT

Op woensdag de 12e van de 12e van 2012 had de Academie voor Facility Management, onderdeel van de Haagse Hogeschool, in samenwerking met FMN de primeur om het FM college on tour te organiseren. Ruim 200 genodigden waren hierbij aanwezig.

Geïnspireerd door Twan Huys’ Nova college tour was er gekozen voor een aansprekende hoofdgast, te weten meneer Reimers. Hij is bekend van verschillende televisieprogramma’s die hij samen met Herman den Blijker maakte. Maar ook zijn jarenlange ervaring in de hospitality branche en zijn uitgesproken mening hierover, maakt hem (mede) tot een markante persoonlijkheid.

Samenwerking FMN en FM Alumni

Het doel van de unieke samenwerking tussen FMN en  Stichting FM Alumni was om op een andere manier  studenten, young professionals  en het werkveld te betrekken bij trends, ontwikkelingen en spraakmakende zaken binnen het gebied van facilitair management.  En dat is zeker gelukt!

Stellingen

Vier gastsprekers daagden het publiek en meneer Reimers uit door het verdedigen van een stelling. Marjolein Jacobs, contractmanager facilitair bij de Gemeente Rotterdam,  gaf in haar inleiding aan, dat werkelijke innovatie op het gebied van gastheerschap uit het facilitair management komt. De horeca blijft meer vasthouden aan haar traditionele waarden en normen. De vraag is natuurlijk of het één boven het ander te verkiezen is. Wel werd die middag geconstateerd dat het een wezenlijk verschil maakt of ‘hospitality’ je corebusiness is of dat het een aspect is dat je dient mee te nemen in het verwezenlijken van de ondersteuning.

Rob van Veen zette zo zijn vraagtekens bij de doorgeschoten aandacht voor gastvrijheid. ‘We moeten vooral de juiste dingen doen en die goed doen, dat hoeft niet altijd overgoten te worden met hostmanship. Ik verwacht geen cappuccino bar in het Gemeentehuis waar ik even mijn paspoort ophaal’.

Madeline de Pee zag wel mogelijkheden in het integreren van de opleidingen FM en de Hotelscholen. ‘Er valt veel van elkaar te leren’. Voor Lennart Harpe een uitgelezen kans om dit maar meteen voor te leggen aan de aanwezige voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen FM, Ron van der Weerd. Hij zag direct mogelijkheden: aangezien gastheerschap en hospitality een onderdeel zijn van facilitair management zouden de hogere hotelscholen zo ondergebracht kunnen worden.

Als afsluiting gaf Willem van Dalen zijn visie op hospitality. Deze sloot naadloos aan op de visie die meneer Reimers al meerdere malen had verkondigd: gastheerschap gaat om een authentieke en beleefde ontmoeting; Het welkom gevoel. Willem van Dalen verwoordde het mooi door een parallel te trekken met het Afrikaanse begroeten: ‘ik zie je’.

In hoeverre zien wij onze gast of cliënt echt staan?

geïnspireerd op het volledige artikel, na te lezen op de site van FM Alumni

2018-09-13T09:45:07+01:00Categories: Opleiding|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment