• ISO 9001: Welke meerwaarde biedt het voor facilitair management?

Wat is de meerwaarde van ISO 9001 voor facilitair management?

Iris Bertrams heeft ter afronding van haar studie facilitair management onderzocht wat de meerwaarde van ISO 9001 voor facilitair management is. Aanleiding hiervoor was een hoorcollega met dit als onderwerp. Zij merkte dat er behoorlijk wat negatieve signalen waren over dit kwaliteitsmeetsysteem. Vooral de twijfel over het nut ervan.

Nut of (niet) noodzakelijk?

Zij beschrijft dit in haar scriptie met de prikkelende titel ‘Van betonnen zwemvesten tot paarse krokodillen‘. Hier heeft ze meteen de vinger op de zere plek gelegd door de negatieve bijklank die de ISO 9001 met zich mee brengt. Een bedrijf dat ‘betonnen zwemvesten‘ produceert, kan ‘gewoon’ een ISO 9001 certificaat behalen. Zolang het beton en de vorm van de zwemvesten volgens dezelfde gespecificeerde normen en maten maakt. Het nut van het certificaat is in dit verband ver te zoeken. Het tweede deel van de titel heeft betrekking op de televisiereclamespot uit 2005 van verzekeringsmaatschappij OHRA. Vervolgens is het begrip ‘Paarse krokodil‘ uitgegroeid tot een metafoor voor overdreven en klantonvriendelijke bureaucratie en regelzucht. De ISO 9001 wordt vaak in verband gebracht met het begrip ‘Paarse krokodil‘. Ook dit kwaliteitsmeetsysteem veel bureaucratie en regelzucht kent.

Conclusie en adviezen

Als facilitair manager biedt je ondersteuning aan de primaire processen. Hij of zij bevindt zich in de ultieme positie om de processen zodanig in te richten dat de gehele organisatie optimaal functioneert. De ISO 9001 ondersteunt hierin aanzienlijk. De reden voor implementatie hoeft geen invloed te hebben op het resultaat. Het certificaat is een beloning voor het kwaliteitsmanagementsysteem en geen doel op zich.

Wat zijn jouw ervaringen met ISO 9001?

Ik zou het leuk vinden als jij jouw ervaringen met ISO 9001 of de bekende ‘Paarse Krokodil’, via het plaatsen van een reactie hieronder, zou willen delen.

2018-05-04T09:35:32+01:00Categories: Opleiding|Tags: |0 Comments

Leave A Comment