• Les in facilitaire techniek op het Albeda college

Les in facilitaire techniek op het Albeda college

Sinds begin van dit lesjaar krijgen de leerlingen van de MBO opleiding facilitaire dienstverlening, aan het Albeda college in Rotterdam les in facilitaire techniek. Ik las er over op de facebookpagina van de opleiding. Meteen dacht ik ‘Dit zouden ze ook bij de HBO opleiding facilitair management moeten doen!’. Ik nam contact op met Jurgen Gijzen. Hij is opleidingsmanager en heeft er voor gezorgd dat leerlingen bij een installatietechnisch bureau meer leren over facilitaire techniek.

Waarom les in facilitaire techniek?

Het gemiddelde aantal reacties dat menig facilitair leidinggevende of HRM medewerker krijgt op een vacature voor een ‘facilitair medewerker’ loopt eerder in de honderden dan tientallen. Dat is een van de redenen om leerlingen van de opleiding facilitaire dienstverlening aan het Albeda college ook les te geven in facilitaire techniek. Hierdoor kunnen ze zich onderscheiden van de concurrentie.

Betere aansluiting op het facilitaire werkveld

Na het ondertekenen van het diploma gaat je pas echt het vak leren, ook facilitair management. Maar zoals bij zo veel opleiding, zit er een groot gat tussen de theorie tijdens de opleiding en de praktijk daarna. Zo heb ik zelf ‘facilitair management & ICT’ afgerond en leerde ik over verschillende netwerken: busnetwerk, sternetwerk… Zaken waar ik in de praktijk nooit en te nimmer mee te maken zal krijgen omdat het te specifiek ict-gerelateerd is. Waardevoller zou het zijn geweest over de zin en onzin van facilitair management informatie systemen, over digitale documentstromen en  toegangscontrolesystemen

Gevoel voor tijd

Toen ik mocht kijken, waren de leerlingen bezig met het ophangen van een verwarming. Zelf zagen ze het nut van deze lessen niet zo in, ‘ik ben toch geen loodgieter!’. Nee, dat klopt, dat zullen ze ook niet worden want anders zaten ze op de verkeerde opleiding. Maar wat ze hierdoor wel leren is hoeveel tijd bijvoorbeeld het ophangen van een verwarming kost. Zodat je in een praktijksituatie veel beter kunt inschatten hoeveel tijd een monteur nodig heeft. Of bij het beoordelen van een factuur waar twee volle werkdagen in rekening worden gebracht. Maar als hun leidinggevende zou vragen of ze niet even zelf die verwarmingen zouden kunnen ontluchten. Ze krijgen als het ware, meer gevoel voor tijd van facilitaire werkzaamheden. Iets waar menig facilitair leidinggevende veel aan zou kunnen hebben.

 

2017-02-23T22:29:39+01:00Categories: Opleiding|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment