Facilitair management in de toekomst

Dromen over facilitair management in de toekomst. Hoe gaat het dan allemaal zijn? De facilitair manager houdt zich in 2012 meer bezig met het verbeteren van efficiency, productiviteit en winstgevendheid. Dat is een van de conclusies die getrokken is na een onderzoek door Draaijer + partners samen met studenten van de Saxxion hogeschool. Tijd- en plaats onafhankelijk werken wordt de standaard, mede door de Y-generatie (1982-2001). Zij willen sociaal, fysiek en informeel contact hebben zoals zij dat ook in hun schoolperiode hebben gedaan. De grens tussen werk en privé wordt grijzer doordat zij toegang hebben tot uitgebreide ICT mogelijkheden. Hierdoor kunnen zij ook effectiever en efficiënter werken. Ook eisen zij hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid en maatwerkoplossingen.

Waar eerdere generaties het prettig vonden om naar kantoor te komen, wil de Y generatie werk en privé meer met elkaar integreren. Werkplekken zullen niet meer zo makkelijker bereikbaar hoeven zijn dan nu (goed bereikbaar, langs de snelweg) omdat de nieuwe generatie medewerkers liever in de omgeving werken waar zij ook wonen. De bedrijfspanden worden vervangen voor gebouwen met losse werkplekken waar men met mensen uit de buurt samenkomt om te werken, en niet zo zeer meer met directe (bedrijfs)collega’s. De 9-17 mentaliteit lijkt te gaan verdwijnen en plaats te maken voor flexibiliteit. Dit zal onder andere te merken zijn aan de behoefte aan korter lopende huurcontracten van kantoorruimte.

Waar werken we over 8 jaar?

Ook in 2020 zullen mensen behoefte hebben om anderen om zich heen te hebben. De gebouwen krijgen meer een ontmoetingsfunctie met dicht in de buurt van een winkelcentrum, sportclub en café. Bedrijven willen zich onderscheiden door hun lokale en regionale binding te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door vlees van de lokale leverancier te verkopen in plaats van deze te importeren uit het buitenland.

Buy your own FM

Omdat de manier van werken en de werkomgeving veranderd, zal ook ook het businessmodel van facilitair management veranderen. Grotere bedrijven zullen zich meer gaan richten op de core business van de organisatie. Zaken die nodig zijn om een product of dienst te leveren worden uitbesteed aan partners. Zo ontstaan er regie en satellietorganisaties waarbij de regieorganisatie de controle en regie houdt over het gehele proces en satellietorganisaties zich toe leggen op een specialistisch deel van het proces.

Andere ideeën over facilitair management in de toekomst

 

 

2018-05-03T16:29:47+01:00Categories: Opleiding|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment