• Typen zonder handen door spraakherkenningssoftware te gebruiken

Typen zonder handen; Spraakherkenningssoftware

Ja, het kan echt, typen zonder handen! Door gebruik te maken van spraakherkenningssoftware zoals Dragon Naturally Speaking werkt jouw stem net zo snel als de vingers van een secretaresse. Niet alleen erg handig als je geen secretaresse hebt, maar ook wanneer je in meer of mindere mate last hebt van RSI klachten zoals een muisarm, game boy of sms duim, tenniselleboog, slijmbeursontsteking of peesschedeontsteking. Het typen van tekst, het opmaken van documenten en zelf muisbesturingen kun je met je stem aansturen. Door gebruik te maken van eigen macro’s kun je met één commando een reeks van handelingen laten uitvoeren. Het versturen van een mailtje met een standaard tekst wordt zo wel erg gemakkelijk.

Zeggen wat een ander moet opschrijven

Met spraakherkenningssoftware kun je dicteren of te wel het ‘zeggen wat een ander moet opschrijven’. En dat is even wennen wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan. Je moet elke punt, komma of elk ander leesteken noemen zodat het programma weet wat jij wil dat er geschreven wordt.

Een voorbeeld:

het nieuwe werken bij bedrijf hoofdletter x nieuwe alinea versie dubbele punt één punt nul één nieuwe regel geschreven door dubbele punt marieka baars

Wordt omgezet naar:

Het nieuwe werken bij bedrijf X

Versie: 1.01

Geschreven door: Marieka Baars

Fouten corrigeren

Fouten kun je corrigeren door bijvoorbeeld “wis het laatste woord” te zeggen, of “spel marieka”. Je kunt het programma ook nieuwe woorden leren. Door het woord toevoegen aan het woordenboek en deze in te spreken kun je vervolgens meteen dit nieuwe woord gebruiken. In totaal kun je circa 56.000 woorden toevoegen dus dat moet voldoende zijn. Voor woorden die erg op elkaar lijken (zoals hout/houd(t), woord/word(t) of peil/pijl) worden suggesties gegeven die je door middel van een cijfer (“kies 1”) kunt selecteren. De resultaten zijn ook afhankelijk van je articulatie. In het Nederlands spreken we lang niet altijd de laatste -n uit, zoals in “de wijze man” en “wij wijzen naar…”. Doordat het een zelflerend programma is, weet de spraakherkenningssoftware steeds beter wat je op welke moment (in welke context) bedoeld.

Onderweg inspreken

Niet alleen van achter  je pc met een headset kun je je teksten inspreken. Ook met een losse dictafoon of met de special app (Dragon Dictate) kun je onderweg dicteren. Het archiveren van de ouderwetse bandje behoren hierdoor tot het verleden want ook de geluidsbestanden kun je digitaal opslaan.

Interviews

De techniek van spraakherkenningssoftware is op dit moment nog niet zo ver dat je hele interviews automatisch kunt laten uitwerken. Dat komt omdat het programma geen meerdere stemmen kan herkennen, al helemaal niet wanneer deze ook nog eens door elkaar praten. Het werkt dus sprekersafhankelijk en zal dus nog wel door een secretaresse handmatig moeten worden uitgewerkt.

 

2017-02-27T09:52:00+01:00Categories: Time Management|Tags: , |1 Comment

One Comment

  1. Boyd Internet Solutions 12 november 2014 at 11:04 - Reply

    Mooi stukje software!

Leave A Comment