• spraakherkenning software

Spreken is zilver, dicteren is goud: typen met spraakherkenning software

Soms zou je misschien wel eens willen dat iemand in jouw hoofd kon kijken. Dat die persoon al jouw ideeën meteen begrijpt. Een goede collega en/of secretaresse zou hier heel dicht bij in de beurt kunnen komen. Maar als je geen secretaresse hebt, maar je wel die ondersteuning wilt? Dan is er spraakherkenning software die jou kan helpen.

Spraakherkenning software schrijft jouw gedachten

Spraakherkenningssoftware, zoals Dragon Naturally Speaking, kan jouw uitgesproken gedachten omzetten in tekst op het digitale papier. Niet alleen brieven, notulen of (andere) rapportages, ook e-mails en het is erg handig voor bijvoorbeeld brainstormmomenten in je eentje. Door de tekst te dicteren, inclusief interpunctie, weet het programma hoe je het getypt wilt hebben. Zo zal je bijvoorbeeld het volgende kunnen zeggen:

het is een regenachtige dag punt de klok slaat tweeëntwintig uur dertien en de wind waait door de bomen punt aanhalingsteken wat hoor ik daar vraagteken uitroepteken aanhalingsteken komma zegt Menno punt aanhalingsteken het lijkt alsof ik de kat hoor miauwen punt mam komma hoor jij dat ook vraagteken aanhalingsteken

om het volgende stukje tekst te krijgen:

Het is een regenachtige dag. De klok slaat 22.13 uur en de wind waait door de bomen. “Wat hoor ik daar?!”,  zegt Menno. “Het lijkt alsof ik de kat hoor miauwen. Mam, hoor jij dat ook?” 

Het is even wennen om op deze manier te praten maar al snel weet je niet beter meer.

Relatief kleine investering

Al voor een paar tientjes heb je een heel eenvoudig basispakket, voor professioneel gebruik ben je een paar honderd euro kwijt. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, zit hier wel of geen headset bij. Inwerken kost slechts enkele minuten. Door het oplezen van een stuk tekst, leert het programma jouw stem herkennen. De software hoort geen worden of zinnen maar een continue stroom geluid. In de geluidsgolf herkent het programma veel voorkomende geluidspatronen. Het is een zelflerend programma dat inhoudt dat, hoe vaker je de software gebruikt, hoe beter deze voor je zal gaan werken. Het verschil in klank tussen peil en pijl is voor Dragon Speaking niet te horen. Afhankelijk van de frequentie en de context waarin je deze woorden gebruikt, zal het programma (leren) weten welke schrijfvorm jij bedoeld. Je zult merken dat je na verloop van tijd (en gebruik) je de tekst minder hoeft te corrigeren. Een ander voordeel is dat je minder spellingsfouten maakt.

Afhankelijk van je portemonnee en/of wensen, kun je kiezen voor spraakherkenning software met extra taalondersteuning in het Engels, Duits en Frans. Voor jouw juridische en medische collega’s is aparte software beschikbaar.

Meer dan woorden alleen

Dragon 11 kan meer dan typen in Word. Je kunt er ook mee werken in Excel en Internet Explorer, waarbij je ook al pratend kunt mailen via Gmail en Hotmail. Ook kun je je statusupdates verzenden in Facebook en Twitter. Daarnaast kun je door gebruik te maken van commando’s met je stem programma’s openen en eenvoudige handelingen binnen Windows laten uitvoeren.

Ik ben een fan van spraakherkenning software en ik kan het je echt aanraden!

 

2017-02-27T09:53:11+01:00Categories: Time Management|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment