• DVORAK toetsenbord

Sneller typen door het Dvorak toetsenbord te gebruiken

Wil jij sneller typen? Weet je wat jouw typesnelheid is? Op https://www.ticken.nl/ kun je jouw snelheid meten in woorden of aanslagen per minuut. Wanneer je sneller en accurater wilt leren typen, kun je overwegen om een (online) typecursus te volgen. Of door gebruik te maken van een ander toetsenbord dan het bekende QWERTY toetsenbord. In plaats daarvan kun je het Dvorak toetsenbord gebruiken.

Niet in de knoop

Dit toetsenbord is ontwikkeld door August Dvorak en William Dealey in de jaren 1920 en 1930. Dvorak is niet ontwikkeld voor typemachines, zoals dat bij het QWERTY (Nederlands) en AZERTY (Belgisch/Frans) wél het geval was. De indeling van het QWERT toetsenbord is zó ingedeeld dat de aanslaghamertjes niet met elkaar in de knoop zouden komen. Het Dvorak toetsenbord is gebaseerd op het idee om zo comfortabel en snel mogelijk te typen.

Dvorak toetsenbord: indeling

Op de regel met toetsen waar je vingers ‘in rust staan’, bekend als de zogenaamde ‘home row’, is ruimte ingedeeld voor de klinkers. De A, E, I,U,O zijn met gemak bereikbaar met de linkerhand. Hierdoor kun je met het Dvorak toetsenbord ook meer woorden met de ‘home row’ maken dan met bijvoorbeeld een QWERTY exemplaar. In het Engels worden ongeveer 70% van de woorden op de ‘home row’ getypt, terwijl dat maar maximaal 32% is bij een toetsenbord met QWERTY indeling. Daarnaast moeten op dit type bord ook meer met twee handen worden getypt. Beweerd wordt dat in 8 uur de vingers van een QWERTY typist ongeveer 25 km afleggen en maar slechts 1,6 km bij een Dvorak typist.

Toetsenbord voor éénhandigen

Er bestaat ook een Dvorak-toetsenbordlay-out voor mensen met enkel een rechterhand (“Dvorak right hand layout”) en een voor mensen met enkel een linkerhand (“Dvorak left hand layout”). Deze lay-outs zijn speciaal aangepast voor mensen die maar één hand ter beschikking hebben, waardoor deze lay-outs voor enkelhandigen veel beter typen dan een lay-out voor mensen met twee handen.

2018-07-26T09:46:06+01:00Categories: Time Management|Tags: , |1 Comment

One Comment

  1. J 25 december 2012 at 22:49 - Reply

    aoeu 😉

Leave A Comment