• Happy New Year

Gelukkig nieuwjaar wensen met een hand, drie zoenen of …?

Te natte zoenen, geen frisse adem en een overdaad aan aftershave of parfum zijn redenen voor mensen om de collega’s met een stevige hand een goed nieuw jaar te wensen. Maar een klein groepje mensen (1 op de 8) zoent al zijn of haar collega’s. Een kwart is selectief en zoent alleen de aantrekkelijke collega’s. En meer dan 10% van de mensen neemt zelfs vrij om dit ritueel te ontlopen. Gelukkig nieuwjaar wensen kun je op jouw manier doen maar hoe is dat?

Button tegen het zoenen

Een paar jaar geleden kwam Dolph Kohnstamm, voormalig hoogleraar ontwikkelingspsychologie,  met een zoenbutton. Of eigenlijk, een button tégen het zoenen bij een begroeting.  Ze waren bedoeld om verwarring of onhandige situaties bij de nieuwjaarsgroet te voorkomen. Daarnaast kon je ook van de site posters downloaden die duidelijk moesten maken waar de ander aan toe was. De buttons waren razend populair en waren erg snel uitverkocht. De website www.zoenbutton.nl bestaat niet meer maar destijds kon je verschillende buttons bestellen: Ik zoen 1 keer, Ik zoen 2 keer, Ik zoen niet of Ik geef je een hand. Misschien een idee voor iemand anders?

Zoen als begroeting

Dolph Kohnstamm beschreef in een essay in de Groene Amsterdammer de ontwikkeling van de zoen bij begroetingen. In de jaren tachtig begonnen de Nederlander drie zoenen te geven in plaats van slechts één of twee of gewoon een hand. De driekus, die uit het zuiden van het land afkomstig is, ontpopte zich tot een typisch Hollandse gewoonte. Het initiatief om zoenbuttons te ontwikkelen, nam Kohnstamm niet alleen door persoonlijke ergernis. Signalen uit zijn omgeving motiveerden hem de ‘drieklapper’ een halt toe te roepen.

Smoesjes

Mensen die geen zin hebben in zoenen of gezoend te worden (en geen button hebben) krijgen vaker last van een spontane verkoudheidsaanval, voelen acute koortslip opkomen of zwaaien heel enthousiast naar de collega’s. Ook op juiste moment een dienblad met warme dranken vast hebben, werkt ook prima. Zeker vrouwen hebben het gevoel dubbel de pineut te zijn; die zijn zowel aan de beurt bij de vrouwen als de mannen!

Jammer maar helaas

Soms kom je er niet onder uit, die zoen-grage collega’s. Voorkom dat het genant wordt door een vies gezicht te trekken of diep te zuchten. Denk dan maar zo, het is zó voorbij!

Nieuwjaarsontbijt

Wil je voorkomen dat je de eerste week van het jaar ‘nog de beste wensen’ blijft zeggen, overweeg dan eens om een nieuwjaarsontbijt of -koffiemoment te organiseren. Alle collega’s (die willen) zijn dan aanwezig en het je hebt dan al snel iedereen gehad. Daarnaast kan de directeur of de afdelingsmanager deze gelegenheid ook aangrijpen om een (korte) nieuwjaarsspeech te houden iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen en om de plannen voor komend jaar te vertellen. Een buffet met verschillende lekkere belegde broodjes, kannen met (karne)melk, jus d’orange, thee en koffie laten je het nieuwe jaar goed beginnen.

En oh ja, de beste wensen!

2017-02-22T09:37:44+01:00Categories: People Management|Tags: |0 Comments

Leave A Comment