Wat een Facilitair Manager kan bijdragen aan Gezondheidsmanagement

Gezondheidsmanagement is vaak een onderdeel van het takenpakket van de collega’s van de afdeling personeelszaken. Maar als facilitaire afdeling kun je de toegevoegde waarde van jouw team gebruiken om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Door een aantal kleine aanpassingen in het pand, stimuleer jij jouw collega’s om meer te bewegen. En wist je dat fittere collega’s productiever zijn en minder vaak ziek?

De trap nemen

Wanneer de goede voornemens aan het einde van het jaar worden gemaakt, zeggen veel mensen dat ze meer willen bewegen. De ene sluit een (bedrijfs)sportabonnement af, de ander zegt het klein te houden door op het werk vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Wist je dat 2 minuten traplopen al een positief effect heeft op de calorieverbranding? TNO heeft onderzocht dat gekleurde stickers op de vloer richting de trap in de vorm van voetadrukken mensen stimuleert om de trap te nemen. Mensen die de lift links laten liggen, kunnen tot wel 5x meer calorieën verbranden.

Langer wachten op de lift

Een andere manier om mensen uit de lift te houden is door aandacht te besteden aan de vaak lelijke trappenhuizen. Maak ze aantrekkelijk met kleur, kunst en betere verlichting. Ook kun je de wachttijd van de lift (laten) aanpassen zodat mensen langer moeten wachten. Zeker voor hen die voor een of twee etages de lift pakken, is dit een quick win. Of maak er echt wat leuks van, zoals men dat in Nieuw-Zeeland en Stockholm heeft gedaan. Bij een bedrijf daar kreeg iedere traptrede het uiterlijk van een pianotoets met zijn eigen geluid. Een vrolijk en muzikaal begin van je dag.

Lunchwandelen

Wandelen tijdens de lunch doen mensen vooral zolang het droog is. Jezelf en je boterhammen laten verregenen is niet iets waar men enthousiast van wordt. Door paraplu’s te beschikking te stellen verlaag je de drempel om tijdens een plensbui toch naar buiten te gaan.

Door stappentellers uit te delen kun je collega’s bewust maken van het bewegen. Ook kun je verschillende wandelroutes uitdelen of in het personeelsblad publiceren. Een andere tip is om in het bedrijfsrestaurant kant en klare (wandel)lunchpakketten samen te (laten) stellen. Een broodzak kan ook een goedkoper alternatief hier voor zijn. Een gezonder assortiment aanbieden in plaats de dagelijkse vette hap doet ook wonderen.

Printerbeleid

Met Het Nieuwe Werken zijn bij veel bedrijven de printers al verplaatst naar centrale locaties op de vleugels. Is dat bij jou nog niet het geval, denk hier dan eens over na zodat mensen een stukje moeten lopen om hun printjes op te halen. Naast een stukje beweging, kun je ook een kostenbesparing realiseren omdat mensen kritischer zullen nadenken of dat wat uitprinten, ook echt wel een loopje waard is.

Staand vergaderen

Vervang die relaxte, zachte vergaderstoelen door eenvoudige en harde stoelen. En verhoog de vergadertafel tot barhoogte. Staand vergaderen levert volgens TNO alleen in Nederland al zo’n 10 miljard euro per jaar op. De kwaliteit van de vergaderingen blijft stabiel, maar de duur wordt verkort. Daarnaast is het beter voor de houding omdat je die steeds moet afwisselen zolang je staat.

 

2017-02-27T09:32:03+01:00Categories: Gezondheidsmanagement|Tags: |1 Comment

One Comment

  1. Moonen vergaderstoel 17 maart 2014 at 22:27 - Reply

    Het zijn relatief kleine en vaak simpele dingen die nodig zijn om mensen wat bewuster te maken. Mensen zijn niet gemaakt om stil te zitten, bewegen voorkomt inderdaad veel ellende op langere termijn. “Het zijn de kleine dingen die het doen” is de tekst van een liedje maar gaat in dit geval zeker op 😉

Leave A Comment