• Hoe regel je een goede vakantieplanning voor komend jaar?

Hoe regel je een goede vakantieplanning voor komend jaar?

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij en misschien dat de collega’s al plannen hebben voor de vakantie. Voor de wintersport maar misschien ook wel voor de zomervakantie. Hoe kun je er voor zorgen dat de bezetting in orde is en dat een ieder zonder stress op vakantie kan? Juist, door een goede vakantieplanning te maken. Niet alleen om te zorgen voor een goede bezetting van de afdeling, maar ook dat je zeker bent dat je voldoende BHV’ers in huis hebt die kunnen handelen. Want een noodsituatie laat zich niet plannen.

1. vakantieplanning maken = vakantiewensen inventariseren

De eerste stap om tot een goede vakantieplanning te komen is om op tijd de wensen te inventariseren. Maak bijvoorbeeld een eenvoudige vakantieplanning of de meer uitgebreide vakantieplanning in excel waarin mensen hun voorkeuren kunnen aangeven. Wanneer je de vakantiewensenplanning half december verspreid en voor het einde van januari terug wil, heb je en voldoende tijd om tot een goede planning te komen. Geef ook duidelijk aan dat je door deze manier van inventariseren, niet het “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”-principe hanteert. En wees heel duidelijk naar mensen die denken hun vakantie te claimen door alvast te boeken, dat zij aan het kortste eind zullen trekken.

2. Populaire vrije dagen

Dagen als de vrijdag na Hemelvaart, de vrijdag voor Pasen en Pinksteren en dagen voor of achter het kerstweekend plakken, zijn de populaire vrije dagen. Door de inventarisatie heb je voldoende tijd om dit zo eerlijk mogelijk te verdelen. Zo voorkom je dat niet altijd dezelfde mensen met deze dagen vrij zijn. Daarnaast kun je (proberen te) voorkomen dat mensen die toevalligerwijs voor het tweede of zelfs derde achtereenvolgende jaar met bijvoorbeeld kerst vrij zijn, dit als een verworven recht gaan ervaren (“Ja, maar ik ben *altijd* vrij met kerst”). Wanneer je in zo’n situatie komt, maakt dit dan bespreekbaar binnen het team want door het onder de tafel te houden wordt het groter dan nodig.

3. Plannen van de vakantie

Je hebt jouw mensen de mogelijkheid gegeven om hun wensen kenbaar te maken en dat voor een bepaalde datum. Zorg er voor dat jij ook duidelijk bent in wanneer je de definitieve vakantieplanning beschikbaar hebt. Zo weten zij waar ze aan toe zijn EN kun je ze op tijd boeken tegen een gunstig vroegboektarief. Daarnaast geeft het mensen ook iets om naar uit te kijken. Dan heb ook jij nog voldoende tijd om bijvoorbeeld een uitzendkracht te zoeken en in te werken.

Fijne vakantie!

2017-02-26T16:02:35+01:00Categories: Management|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment