• Integriteit op het werk: zo ga je integer met kerstgeschenken om

Integriteit op het werk: zo ga je integer met kerstgeschenken om

Aan het einde van het jaar willen leveranciers je graag bedanken voor de goede zaken en bestellingen die je hebt geplaatst bij hen. Een fles wijn en een zak oliebollen zijn in eerste instantie onschuldig, maar wanneer komt jouw integriteit in het geding? Op het moment dat je een doos kwaliteitswijn krijgt? Of wanneer je op kosten van de leverancier mag gaan skiën in een wintersportgebied naar keuze? Of pas als de spullen thuisbezorgd krijgt? Waar ligt de goede kant van die dunne lijn? Zeker in een facilitaire functie heb je veel te maken met inkoop en leveranciers. En hoe kun je er voor zorgen dat je de schijn van partijdigheid tegen je krijgt? Of te wel: integriteit op het werk!

Wat is integriteit?

Integriteit is een persoonlijke eigenschap die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. Verschillende organisaties hebben hier zelfs een losse functie of taak voor, de compliance officer. Hij of zij ziet er binnen de organisatie op toe dat er integer gehandeld wordt. Dat gaat verder dan het aannemen van een kerstgeschenk, denk bijvoorbeeld aan machtsmisbruik. Door een integriteitsbeleid op te stellen, maak je onderling afspraken wat acceptabel is en wat niet. Bijvoorbeeld door elk kerstgeschenk verplicht te melden en geschenken boven een bepaalde waarde terug te sturen. De compliance officer bewaakt de integriteit van de onderneming en zijn werknemers en is hij of zij bevoegd om incidenten te melden bij de directie en indien nodig de toezichthouder.

Hoe kun je integer met kerstcadeaus om gaan?

Door in eerste instantie duidelijk te communiceren dat je geen geschenken mag aannemen. En wanneer je toch iets ontvangt, de cadeaus boven een bepaald bedrag te weigeren en/of terug te sturen. Geschenken die onder dit bedrag zitten, zou je centraal kunnen opslaan en verloten onder al het personeel. Bederfelijke en/of gekoelde producten of etenswaren die niet tot de verlotingsdatum houdbaar zijn, zou je met de afdeling kunnen delen of op een centrale plaats (receptie, restaurant, koffiecorner) voor een ieder kunnen neerzetten. Dan kunnen jouw collega’s die niet direct met leveranciers te maken hebben, hier ook van mee genieten. Eventueel kun je dit nog koppelen met een soort loterij waarbij medewerkers lootjes kunnen kopen waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.

Meer informatie?

Wilt u meer weten of integriteit en Compliance, lees dan ook eens het ‘Handboek integriteit en compliance‘.

2017-02-26T21:19:19+01:00Categories: Communicatie|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment