• Kostenbewust inkopen; waar kan je op letten? Lees snel de tips!

Wat is Best value procurement ofwel Prestatie-inkoop?

Je hebt de term misschien al vaker voorbij zien komen, Best Value Procurement. Maar wat is nu eigenlijk? Best value procurement wordt vaak afgekort tot BVP en wordt in het Nederlands vertaald als Prestatie inkoop. Geen dikke bestekken meer bij het beschrijven van de gewenste resultaten. Niet meer de domme inkoper die er niets van snap versus de luie leverancier die met zo min mogelijk inzet zoveel mogelijk wil verdienen. Want dat alleen al is een slecht begin van een zakelijke relatie.

Wat is Prestatie inkoop?

Bij prestatie inkoop ga je er vanuit dat niemand de in te kopen oplossingen zo goed kan uitwerken als de leverancier van het product of de dienst. Jij als inkoper moet vertellen wat je wilt en het gewenste resultaat. Hoe dat het beste gedaan kan worden, laat je over aan de aanbieders. Je gaat van controle van contract naar het beheren ervan.

Resultaat is leidend

Waar bij traditionele inkooptraject hele boekwerken worden geschreven over de eisen en wensen waar aan voldaan moet worden, leg je door middel van prestatie-inkoop die verantwoordelijkheid bij de leverancier. De nadruk ligt in dit traject op de controle achteraf. Dus leveranciers kunnen niet meer wegkomen met ‘Ja, maar dat stond niet in het plan van eisen en wensen‘ en hoge facturen voor meer-werk in rekening brengen.

Voor welke producten en diensten

Prestatie inkokop kun je op verschillende producten en diensten toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van traditionele facilitaire diensten zoals schoonmaak, receptie, beveiliging, catering, printers en repromachines. Maar ook gebouwbeheer wordt een dienst die steeds vaker op deze manier wordt ingekocht.

Meer informatie

2018-06-21T09:58:36+01:00Categories: Inkoop|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment