Wat doet Buma Stemra?

Als je een factuur hebt onvangen van de Buma Stemra, vraag je je misschien af ‘wat doet Buma Stemra?’. Eerst even een korte uitleg wat de organisatie doet. De voorloper van de Buma Stemra, vereniging Buma is kort na het invoeren van de Auteurswet in 1912 opgericht. Zij komt op voor de auteursrechten van circa 20.000 componisten, muziektekstschrijvers en muziekuitgevers. Wanneer je muziek op de werkplek (in een niet-privékring) wilt draaien, dan moet daar voor betaald worden. Buma Stemra bepaalt de vergoedingen die betaald moeten worden, incasseert deze en verdeelt ze onder de rechthebbenden.

Buma Stemra in twee delen

Eigenlijk bestaat Buma Stemra uit twee delen: Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) richt zich op het openbaar maken van muziek werken, Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproduktierechten voor Auteurs) werd opgericht in 1936 toen de grammofoonplaat zijn intrede deed en zij houdt zich bezig met het incasseren van de mechanische rechten voor de reproductie van composities op beeld- en geluidsdragers.

Buma Stemra in opspraak

Net als andere (muziek)rechten-belangenorganisaties zoals Sena en Videma is ook de Buma Stemra met enige regelmaat negatief in het nieuws. Of het nu gaat dat er geen duidelijkheid wordt gegeven over de inkomsten en uitgaven. Op de website www.bumastemra.nl “leggen” ze dit uit dat er tegenwoordig op zo veel verschillende manieren zijn om geld te gebruiken, dat er daardoor ook minstens zo veel manieren zijn om uit te zoeken wie, waar, wanneer recht op heeft. Ze vinden het blijkbaar zelf ook erg complex om het uit te leggen

Of omdat ze per YouTube filmpje € 130 willen ontvangen waardoor ook kinderen met een sociale netwerkpagina ineens honderden euro’s per jaar kwijt zouden zijn aan heffingen. In 2011 kwam bestuurslid Jochem Gerrits in het nieuws nadat bleek dat hij zijn functie had misbruikt.

Creatief met muziek(licentiekosten?)

Door eigen (gecomponeerde) muziek et gebruiken zou je de licentiekosten van de Buma Stemra kunnen omzeilen. Of door muziek te gebruiken waarvan de maker minimaal 70 jaar lang dood is. Maar op  veel fora vind je tegenstrijdige informatie wat het er niet duidelijker op maakt. 

Veel bedrijven willen een hoop gedoe voorkomen en betalen de in rekening gebrachte kosten terwijl voor bijna niemand écht duidelijk (b)lijkt te zijn wat die kosten precies zijn en wie daar nu precies wijzer van wordt.

Als jij nog aanvullingen of tips op dit artikel hebt, reageer vooral!

2017-02-28T21:51:04+00:00Categories: Inkoop|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment