• Inkopen van drukwerk: 'Opgebouwd zwart', 'CYMK' & 'Patone'

Inkopen van drukwerk: ‘Opgebouwd zwart’, ‘CYMK’ & ‘Patone’

Na het eerste deel ‘Inkopen van drukwerk‘, vandaag deel 2. 

Opgebouwd zwart

Ook een term die je zult horen wanneer je naast een ontwerper of drukker staat is ‘opgebouwd zwart’. Wat hier mee bedoeld wordt is dat de ontwerper er in zijn ontwerp rekening mee moet houden dat de kleur zwart in een volvlak eerder als een soort antraciet over komt dan echt diepzwart. Om dit te voorkomen zal de ontwerper de kleur zwart wat dieper en krachtiger van kleur moeten maken in het opmaakprogramma. Door meer kleur in bepaalde CMYK-percentages toe te voegen aan zwart oogt het zwart in druk precies zoals mooi zwart hoort te zijn. Bij zwarte tekst daarentegen is opgebouwd zwart niet wenselijk. Bij de CMYK-drukgangen is het een lastig preciezieklusje om tekst goed en sluitend te drukken.

YMC… CYMK versus Pantone

De afkorting CYMK staat voor de kleuren cyan, yellow, magenta, key (zwart). Dit zijn de vier druktinkten waar een drukpers mee werkt en is bedoeld voor FC-druk. Een huidig groot voordeel voor internetdrukkerijen is bv. dat meerdere oplages tegelijkertijd kunnen worden gedrukt waardoor kosten lager zullen zijn.

Pantone-kleuren zijn vooraf gemengde inkten. Groot voordeel is dat de kleur overal en bij iedere drukker hetzelfde is, een nadeel is dat de kosten hoger zullen zijn in verband met niet alleen hoge voorraadkosten maar er zijn ook meer schoonmaakkosten aan de pers bij PMS-druk. In FC-druk kan de drukker doorgaan met dezelfde 4 kleuren en ook drukwerk samenvoegen.

Als de ontwerper bv. oranje PMS 021-U heeft uitgekozen dan weet je dat deze kleur op een Uncoated papiersoort gedrukt gaat worden. De U staat voor uncoated. Zodra de kleur PMS 021-C wordt gekozen is het bestemd voor coated papier.

Eigenlijk zijn er nog veel meer letters die allemaal hun eigen papiersoort en afwerking vertegenwoordigen. Bepaalde effecten, zoals kwaliteit van de ondergrond, het gebruikte drukproces en een afwerking met glanslaag, leveren aparte stalen (kleurenwaaiers) op. En juist deze worden steeds aangegeven met een toegevoegde lettercode.

<    Lees deel 1: ‘Waar op te letten?
Lees deel 3: Grafische termen    >

 

 

2017-02-24T11:02:38+00:00Categories: Inkoop|Tags: |0 Comments

Leave A Comment