• Inkopen van drukwerk: Grafische termen. Wat is 'afloop' of 'overvul'?

Inkopen van drukwerk: Grafische termen

Als derde en laatste artikel in een serie van 3 met als onderwerp ‘Inkopen van drukwerk‘ hebben we het vandaag over Grafische termen.

Snelle weetjes

  • Bestanden die je upload naar de drukkerij lever je bij voorkeur aan in pdf. Omdat dit een ‘gesloten’ bestand is weet je zeker dat er niets aan de inhoud veranderd kan worden. Ook is voor de drukker duidelijk hoe de ontwerper zijn ontwerp heeft bedoeld. Dit in tegenstelling tot het aanleveren van een ‘open’ bestand in bijvoorbeeld een willekeurig opmaakprogramma. Dit ‘open’ bestand heeft als nadeel dat beeld en tekst kunnen verschuiven. Een voordeel is dat laatste momentwijzigingen bij de drukker aangepast kunnen worden, denk aan snel wijzigende prijzen in de reisbranche bijvoorbeeld.
  • Door te werken met een Color Management systeem en daardoor gebruik te maken van ICC kleurprofielen beperk je het kleurverschil dat verschillende devices zoals beeldschermen, printers en druk teweeg kunnen brengen.
  • Met ‘afloop’ wordt bedoeld ‘dat wat je wegsnijdt’. Normaal is 3 mm wenselijk. Op (goedkope) canvasdoeken zie je dit bijvoorbeeld terug doordat de foto groter wordt afgedrukt dan dat je op het frame zal zien. Deze overlap wordt om het frame verwerkt. In druk is 3 mm noodzakelijk zodat de nabewerker/ snijder een marge houdt tijdens het snijden en niet per ongeluk in het beeld snijdt.
  • overvul, overlap & trapping zijn drie termen voor één en dezelfde handeling, het houdt in dat als bv. 2 kleurvlakken tegen elkaar worden gedrukt ze geen wit kierrandje mogen vertonen. Om dit tegen te gaan krijgt één van de 2 vlakken een dun lijntje om het vierkant die we op ‘overdruk’ zetten. Het miniscule lijntje wordt zo deels over het andere vlak gedrukt uiteraard met een bepaalde transparantie zodat de mogelijk ontstane witte kier tijdig wordt ondervangen. Ook met gekleurde tekst op een gekleurde ondergrond is dit een wenselijke handeling.

Waarom zou je een ontwerper inhuren?

Iedereen kan wel wat fröbelen in een opmaakprogramma, maar wil je echt wat moois hebben, dan is een ontwerper geen luxe maar een noodzaak. Met hun technische kennis kunnen zij je helpen om de juiste keuze te maken want er zijn tal van mogelijkheden waar je als leek niet eens het bestaan van wist. Daarnaast biedt een goede ontwerper drukwerkbegeleiding aan door je te helpen bij de keuze van papiersoort, papierkwaliteit en ga zo maar door.

<    Lees deel 2: ‘Opgebouwd zwart’, ‘CYMK’ & ‘Patone’

 

 

2017-02-24T10:55:41+00:00Categories: Inkoop|Tags: |0 Comments

Leave A Comment