• Drukwerk inkopen. Waar op te letten?

Drukwerk inkopen. Waar op te letten?

Tijdens een netwerkbijeenkomst sprak ik met Linda Rooij van Studio Rooijaal. Linda ontwikkelt als grafisch vormgever o.a. logo’s en geeft vorm aan drukwerk. En dat ze veel kennis heeft, werd mij al snel duidelijk. Kennis die Linda graag in het kort met je wil delen in deze driedelige mini-workshop ‘drukwerk inkopen voor facilitair managers en inkopers’ met veel handige tips! Erg handig voor facilitair managers die regelmatig met de inkoop van drukwerk te maken hebben maar wel eens meer willen weten. Vandaag deel 1 in de serie ‘Inkopen van drukwerk‘!

Veel verschillende papiersoorten

Als je zoekt in Google op ‘hoeveel soorten papier zijn er‘, is het eerste zoekresultaat die van Wikipedia: een lange lijst met een verdeling naar onder andere grafische en schrijfpapier. Maar om het overzichtelijk te houden is er een verschil tussen coated en uncoated papier. Of in Nederlandse termen; gestreken en ongestreken papier. Coated papier is voorzien van een extra laagje coating, dat uncoated papier niet heeft. Daarnaast is een kenmerk van uncoated papier dat deze veel inkt opneemt door de open vezelstructuur. Dit is een belangrijk aandachtspuntje waar een ontwerper rekening mee dient te houden door een bepaalde beeldbewerkingstechniek toe te passen. Zonder deze beeldbewerking zal je ontwerp op het papier donkerder uitvallen.

Elke drukker heeft zijn eigen assortiment papier waar je uit kunt kiezen, mocht je toch een ander papiertje willen dan kan dit over het algemeen besteld worden, houdt wel rekening met een hogere prijs ivm oplages waarin sommige papiersoorten besteld dienen te worden. Internetdrukkerijen hanteren vaste papiersoorten en vaste oplages. Hierdoor kunnen zij een lagere prijs aanbieden. Wil je echter opvallen en écht wat moois hebben, dan zal hier ook de prijs naar zijn.

Geen gladde visitekaartjes

Iets wat ik regelmatig zie gebeuren, is dat men kiest voor een heel glad en glossy visitekaartje. Het ziet er heel mooi uit maar is niet voor iedere branche geschikt. Voor feesten, festivals en de beauty-branche is het een uitstekende keuze. Maar hou rekening met de behoefte om op de achterkant nog wat aantekeningen te maken, iets wat veel gebeurt in de zakelijke dienstverlening, zoals waar zij de persoon in kwestie hebben gesproken en/of waarover. Een kaartje met een UV-laag maakt het beschrijven erg lastig en is daarom niet altijd aan te raden.

Looprichting van papier

Wist je dat papier een looprichting heeft? Dit heeft te maken met de vezelrichting van papier. Door een vel papier in zowel de lengte als de breedte te vouwen, zul je merken dat de ene vouw soepeler gaat dan de andere. Voor een drukker en nabewerker is dit erg belangrijk voor efficiency en afwerking.

Een stapel papier dat aan beide zijden wordt bedrukt kan in de drukkerij op 2 manieren worden omgedraaid. Dit heeft te maken met het inslag en de bindwijze van het product. De ene manier heet schoon-en-weer-druk waarbij de stapel in de breedte wordt omgedraaid. De andere techniek heet stolp-druk waarbij de stapel om z’n korte kant wordt omgedraaid.

Keuze voor digitaal printen of ouderwets drukken

Steeds meer drukkerijen bieden de mogelijkheid om kleine oplages te printen in plaats van te drukken. Een voordeel van printen is dat deze manier uitermate geschikt is voor kleine en/of eenmalige oplagen zoals geboorte-, trouw- en rouwkaartjes. Maar ook voor visitekaartjes, flyers en ander werk (100 tot 500 stuks) die snel geleverd moeten worden is printen een prima alternatief. Voor oplages die wat serieuzer van aantal worden, 1000 stuks of meer, is drukken de beste optie.

Los van de techniek, is het grootste verschil met printen, dat de traditionele drukwerktechniek weliswaar een hoger opstarttarief kent, maar de vaste kosten per exemplaar heel laag kunnen zijn. De kwaliteit van het resultaat van printen doet steeds minder onder voor traditioneel drukwerk en is daarom uitermate geschikt voor steeds meer soorten drukwerk.

Lees deel 2: Kleur termen    >

 

 

2018-05-04T09:34:12+00:00Categories: Inkoop|Tags: |0 Comments

Leave A Comment