• Wijzigingen in het nieuwe Bouwbesluit 2012: Een overzicht

Wat is een vlekkenplan en wat heb je er aan?

Wat is een vlekkenplan?

Een vlekkenplan kan je helpen bij het maken van de indeling van een nieuw pand of een nieuwe vleugel. Het is een soort relatieschema in de vorm van een tekening. Je beschrijft welke mensen of afdelingen moeten bij elkaar in de buurt zitten. Per groep teken je deze als een vlek in de plattegrond in. Vóór je een vlekkenplan kunt maken, heb je het programma van eisen en wensen nodig. Deze beschrijft welke eisen en wensen er zijn met betrekking tot de indeling van het pand of afdeling, welke onderlinge relaties er zijn tussen de verschillende ruimtes en waar welke ruimtes komen. Als hulpmiddel hiervoor kun je een relatiematrix opstellen: wie of welke afdeling is van wie of welke andere afdeling in welke mate afhankelijk. Door hier cijfers aan te geven kun je je min of meer objectief de relatie bepalen. Ook zul je zien dat twee afdelingen lang niet in dezelfde mate elkaar even hard nodig hebben maar maak je bepaalde afhankelijkheden inzichtelijk.

Vlekkenplan: wat is een handige indeling

Hoewel de keuze erg complex kan zijn, is het idee er achter “wat is handig om te doen qua indeling van een ruimte?“. De koelkast wil je graag in de keuken hebben, en als dat niet kan, in ieder geval dichtbij de keuken zodat je niet steeds ver hoeft te lopen. Een vergaderzaal waar veel externe bezoekers komen, is handig om in de buurt van de ontvangstbalie te plaatsen. De (uiteindelijke) locatie voor een activiteit of groep ligt vaak erg gevoelig. Want moet de kamer voor het bestuur wel echt naast een “gewone” vergaderkamer komen? En heeft de directiesecretaresse echt niet haar eigen kamer nodig?

Basis voor voorlopig ontwerp

Een vlekkenplan kun je goed gebruiken als uitgangspunt voor een voorlopig ontwerp van een ruimte. Je bepaalt met dit plan wie of wat, waar en hoeveel ruimte deze gebruikersgroep krijgt afhankelijk dus van de relatie met andere gebruikersgroepen. Als input hiervoor heb je van de verschillende groepen een inventarisatie van hun behoeften nodig. Dit combineer je met de doelen en ambities van diezelfde groepen; een team dat de komende tijd erg gaat groeien of meer moet gaan samenwerken bijvoorbeeld. Een gebruikersgroep kan meer zijn dan een groep mensen. Het kan ook een activiteit zijn, zoals kopiëren, toiletten of een restaurant.

2017-02-26T20:10:27+01:00Categories: Huisvestiging|Tags: |0 Comments

Leave A Comment