• Vloerbedekking en tapijt reinigen & shamporellen; enkele tips

Tapijtreiniging: hoe vies is jouw vloer?

Stofzuigen wordt in Nederland als dé manier om je tapijt schoon te maken. Een stofzuiger reinigt oppervlakkig en haalt wel het bovenste vuil weg maar vuil is ingelopen is, blijft in het tapijt achter. Maar heb je wel eens overwogen om de vloerbedekking in het pand eens écht schoon te laten maken, diepgrondige tapijtreiniging? In Amerika gebeurt dat minimaal 1 keer per jaar, tegen 1 keer per 7 jaar in Nederland!

Verschillende manieren voor tapijtreiniging

Er zijn verschillende manieren om tapijt intensief te reinigen, te weten:

  • droog reiniging
  • bonnet reiniging
  • sproei-extractie reiniging

Droog reiniging

Een voordeel van droog reinigen is dat de kamer snel weer te belopen is. Door een poeder in te borstel, kan het vuil zich hechten aan het poeder en kan dit vervolgens worden opgezogen. Dit is vrij bewerkelijk en heeft als ander nadeel dat er poeder kan achterblijven dat weer vervuiling aantrekt.

Bonnet reiniging

De naam bonnet komt van de katoenen of microvezel pad van de eenschijfmachine die bij deze methode wordt gebruikt. Het tapijt wordt bij deze methode eerst met een borstelmachine gezogen, alvorens dat er een oplossing van water en zeep gesprayd wordt. Als aanvulling op dit mengels, wordt er gecarboniseerd water of koolzuurgas toegevoegd. Nadat het middel is ingetrokken, wordt het tapijt een bonnet op eenschijfmachine behandeld. Het vuil hecht zich aan de pad waardoor er meerdere pads per reiniging nodig zijn.

Sproei-extractie reiniging

Dit is de natste methode van tapijtreiniging. Nadat het tapijt eerst gestofzuigd is, wordt het schoonmaakmiddel op het tapijt aangebracht. Door heet water dat onder hoge druk in het tapijt te injecteren en dit direct te laten opzuigen, wordt het losgeweekt vuil opgenomen.
Dit is dan wel de optimale reiniging maar het duurt langer voordat je de ruimte weer kunt gebruiken om dat het tapijt eerst droog moet zijn. Een ander risico is dat je last kun krijgen van krimp en/of vervilting van het materiaal. Zonder specialistische kennis deze klus zelf denken te klaren, is niet handig!
Schakel voor een effectieve tapijtreiniging liever een specialistisch bedrijf in voor het beste resultaat!
2017-02-28T13:09:43+00:00Categories: Schoonmaak|Tags: |1 Comment

One Comment

  1. Bianca Verhulst 15 mei 2015 at 23:47 - Reply

    Sproei extractie tapijt reinigen, als het te nat uitgevoerd gaat worden is de kans op schimmelvorming in het tapijt wel heel erg groot.

    Met professionele apparatuur en gebruik maken van warmteblowers kan de droogtijd teruggebracht worden tot enkele uren. Voordeel: geen kans op schimmel in het tapijt. Niet lang wachten tot het tapijt weer droog genoeg is om er overheen te lopen.

    Overigens is het ventileren vanzelfsprekend als men het tapijt d.m.v. sproei extractie gaat reinigen.

Leave A Comment