• hyacinth met welcome

Zó kan het ook! Hans Lebbis over gastvrijheid

Je kent onderstaand filmpje vast wel maar toch ter inspiratie. Want gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen, en ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil, zo zegt Wikipedia.

Bij de supermarkt

Als ik naar de supermarkt ga om boodschappen te doen om vervolgens voor vrienden heerlijk te gaan koken, zoek ik de lekkerste producten uit zodat zij niks te kort komen. Met liefde stel ik een menu samen. In gedachten stel ik me al voor hoe ik de tafel zal dekken en hoeveel kaarsjes ik ga aansteken om het gezellig te maken. Vol goede moed en met positieve zin loop ik vervolgens naar de kassa. En dan wordt het altijd spannend… want meestal kom ik op de drukste momenten in een winkel en staan er rijen. En dus sta ik stil en ga ik letten op wat er om mij heen gebeurt: “hoe zijn de mensen, kijken ze chagrijnig of niet? Wat doet het kassa meisje, werkt ze door? Maakt ze een praatje? Kijkt ze boos? Heeft ze er zin in?”

Beleving

Al deze factoren hebben invloed op mijn beleving van de laatste 5 minuten die ik in de winkel doorbreng. En geloof me, het gebeurt vaak genoeg dat de houding van de mensen in de wachtrij en de dames of heren achter de kassa mijn o zo opgewekte blije gevoel wegvagen. Hoe lekker de producten in mijn wagentje dan ook zijn en hoe leuk de avond die wacht ook zal worden, op dat moment ben ik niet blij.

Het verschil

Tenzij… dat ene kassa meisje er is, die met een grote glimlach haar werk doet, een praatje maakt met de klanten, hen het gevoel geeft alle tijd van de wereld te hebben, zich inzet voor diegene die bij haar de laatste dingetjes kopen om hun dag goed te kunnen afsluiten. Zij weet hoe vervelend het is om te wachten in dikke rijen met chagrijnige mensen want ze maakt het zelf ook mee, heeft ze mij wel eens verteld. Dus sluit ik aan, bij haar in de rij, ook als die tot aan het eind van de winkel staat. Waarom? Omdat zij mij het gevoel geeft welkom te zijn in haar winkel, ook als het druk is. Gewoon omdat het zo hoort.

Gastvrijheid is dus meer dan vriendelijk zijn! Je welkom voelen, dat willen we toch allemaal?

2017-02-22T09:41:18+00:00Categories: Receptie|Tags: |0 Comments

Leave A Comment