• Van bedrijfscatering naar zakelijke horeca. Of nog niet?

Van bedrijfscatering naar zakelijke horeca. Of nog niet?

De koffiedame die meerdere malen per dag elk kantoor langs ging om koffie of thee te serveren, ligt inmiddels al ver achter ons. Nu veel bedrijven een vorm van Het Nieuwe Werken hebben geïntroduceerd, is er behoefte aan een ander soort catering. De omslag van bedrijfscatering naar zakelijke horeca. Of nog niet?

Welk doel heeft catering?

Veel bedrijven willen met Het Nieuwe Werken concept meer een ontmoetingsplek aanbieden dan een plek om te lunchen. Een goede balans tussen het nut van de dienstverlening en de kosten die het met zich meebrengt is essentieel. Nadenken over wat je wil uitstralen doe je niet alleen qua inrichting, maar ook de keuze van het assortiment en dienstverlening. Een statig advocaten of notariskantoor heeft andere eisen en wensen dan een productiebedrijf.

Meer dan een boterham en melk

De keuze om over te gaan op het nieuwe werken is echt niet alleen om medewerkers de gelegenheid te bieden om hun eigen privé-werkbalans te vinden. Het besparen op dure vierkante meter speelt daar een (minstens zo) grote rol in. Goed geld als cateraar verdienen tijdens de reguliere lunchuren (12.00-14.00 uur) kan nog wel eens tegenvallen. Zeker wanneer de kantine plaatsmaakt voor een bedrijfsrestaurant met goede vergaderfaciliteiten met een ontmoetingsfunctie vraagt om meer dan wat broodjes en melk. Denk hierbij aan ruime openingstijden. En niet alleen koffie en thee , ook andere dranken zoals smoothies in de ochtenduren en frisdrank in de middag. Mensen die ’s ochtends om 07.00 uur beginnen krijgen tegen 11.00 uur echt al honger en willen niet wachten op een ruimte waar men pas na 12.00 uur naar binnen mag. Hetzelfde geldt voor de late starters, zij die bijvoorbeeld door de files, laat in de ochtend beginnen. Laat lunchen en eventueel ‘op zaak’ warm eten zou een welkome aanvulling kunnen zijn. Als cateraar zul je dus niet zo zeer op de kosten moeten letten, als wel nadenken hoe je het rendement kunt verhogen door je dienstenpakket uit te breiden.

24 uur per open?

Maar weinig bedrijven zijn daadwerkelijk 24 uur per dag open. En op elk moment van de dag een ontbijt, lunch of warme maaltijd kunnen aanbieden is vaak niet haalbaar. Daarnaast hanteren bedrijven nog steeds de reguliere kantoortijden. Maar er wordt wel steeds meer een beroep gedaan op de cateraars om te komen met oplossingen. Denk hierbij aan meerdere uitgiftepunten, bijvoorbeeld met behulp van een snackkar of vendingmachines.

Laat de cateraar ondernemen

In deze tijd moet je als opdrachtgever de cateraar meer ruimte bieden om te kunnen ondernemen. Je geeft eerder je wensen aan dan dat je met een heel eisenpakket op tafel komt. Durf het initiatief bij de cateraar te laten liggen. Hij is immers te expert en kan de opdrachtgever ontzorgen door de verantwoordelijkheid te nemen die van hem verwacht mag worden door zakelijke horeca aan te bieden. Opdrachtgevers willen nog al te vaak en te veel invloed hebben op allerlei zaken terwijl ze daar niet voor (willen) betalen. Een serieuze cateraar is een commercieel bedrijf die zijn eigen broek kan en moet ophouden. 

2017-02-25T19:54:16+00:00Categories: Catering|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment