• Lekkere koffie op het werk: enkele tips

Lekkere koffie op het werk: enkele tips

Zaterdagochtend lag een nieuwe editie van het Algemeen Dagblad op de deurmat met daarin de uitslagen van de AD Koffietest. Nu ben ik zelf geen koffiedrinker maar heb in mijn werk wel heel regelmatig met het onderwerp te maken gehad. De smaak was niet goed, storingsgevoelige apparatuur en kosten die hoger uitvielen door intensieve afname van de verschillende koffievarianten. Uit de resultaten van de test van dit jaar viel mij direct op dat de gangbare merken voor de zakelijke markt (en dan bedoel ik, voor kantoorgebruik) niet in de top 25 voorkwamen. Pas bij plaats 26 kwam Illy, gevolgd door Nepresso op nummer 31 en Douwe Egberts (35). Nu zal lang niet ieder (kantoor)bedrijf een koffiemachine met bonen (willen of kunnen) hebben maar steeds meer bedrijven willen in Nieuwe Werken kantoor, ook nieuwe en vooral lekkere koffie. Wat kun jij doen om lekkere koffie op het werk te krijgen?

Goed ingestelde koffiemachine

Lekkere koffie op het werk krijg je alleen uit een goed goed afgestelde machine: 9 gram aan gemalen bonen is de norm voor een goede kop koffie. En als je de juiste kopjes op 72’C kan verwarmen zou dat helemaal mooi zijn!

In passend servies

  • Espresso kopje: 5 tot 12 ml
  • Koffie kopje: ca 12 – 25 ml
  • Latte Macchiato: ca. 15 – 30 ml
  • Café Latte: ca. 28 – 50 ml

Een schone koffiemachine

Bij de selectie van koffiemachines en diens leveranciers is het ook erg belangrijk om goed te onderzoeken welk onderhoud en met welke frequentie er uitgevoerd moet worden. Ik wil je graag op je hart drukken om hier echt kritisch naar te kijken want je gaat anders geheid het schip in. Dat zit ‘m in twee punten:

  • de tijd die het kost om de machines te onderhouden
  • heldere afspraken over de kosten bij bijvoorbeeld storingen of het vervangen van materiaal

Tijd voor onderhoud

Om bij het eerste punt te beginnen: geloof nooit de leverancier of de folder. Vraag om een machine die je op het oog hebt om een periode (2 tot 4 weken) te testen bij jou op locatie. Voor het in gebruik nemen van de machine is het belangrijk dat je goed weet wat er met welke frequentie schoonmaakt moet worden. En als je toch wil uitgaan van leverancier, hou dan rekening met een afwijking qua tijd van minstens 50%. Ik spreek uit eigen ervaring…

Volgens de leverancier zou het dagelijks reinigen van de machine slechts 5 minuten duren. In de praktijk bleek echter, doordat de machines intensief gebruikt werden, de apparaten meerdere malen per dag blokkeerden omdat deze gereinigd moesten worden. Met 4 machines die op verschillende momenten van de dag in storing stonden, was het ingecalculeerde onderhoud van maximaal 30 minuten per dag, eerder 2 uur per dag. Op sommige dagen zelfs nog langer. Daar was de bezetting van de afdeling niet naar en had een groot effect op de werkzaamheden van het team.

Kosten van het onderhoud

Er wordt vaak voor het eerste jaar een gratis onderhoudscontract aangeboden. Dat klinkt erg aardig maar dat noem ik garantie. Al bij meerdere leveranciers heb ik gezien dat de machines het eerste jaar erg storingsgevoelig zijn. Je zal niet de eerste zijn waarvan de machines binnen 12 maanden al (qua onderdelen) grotendeels vervangen zijn. Kijk of er mogelijkheden zijn (of maak ze…) om het contract na bijvoorbeeld een jaar alsnog op te zeggen.

En weet of, en wanneer je voor onderdelen extra moet betalen, en of andere kosten (bijvoorbeeld voorrijkosten) in rekening gebracht worden die wel eens erg zouden kunnen tegenvallen.

Goedkoop is duurkoop

Een beetje koffiemachine kost zo maar tussen de  € 5.000 en € 15.000. Afhankelijk van de leverancier biedt deze jou ‘een speciale aanbieding’ waarbij je bijvoorbeeld de machine, de molen en/of serviesgoed gratis krijgt. Het woord ‘korting’ klinkt niet gek in de oren wanneer je meerdere machines in 1 keer wilt aanschaffen. Maar laat je geen zand in de ogen strooien of de eurotekens in je ogen de overhand nemen. Lees de kleine lettertjes van het contract zoals de looptijd (vaak 60 maanden) en de eventuele boeteclausule bij het eerder opzeggen van het contract.

2017-02-23T22:20:58+01:00Categories: Catering|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment