HACCP: voedselveiligheid met het snijplanken kleurenoverzicht

HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Pionts’ en is de naam van het in Nederland gehanteerde voedselveiligheidssysteem. Het gaat er om dat lekker eten hygiënisch werken, en dus voedsel-veilig werken, vraagt! Vanuit voedselveiligheid is het onder andere verplicht om met verschillende HACCP snijplanken te werken. Elke productgroep heeft zijn eigen specifieke kleur plank gekregen.

 • Groente en fruit: de groene plank.
 • Vis, schaal- en schelpdieren: de blauwe plank.
 • Rauw vlees: de rode plank.
 • Kip en ander gevogelte: de gele plank.
 • Gebraden vlees en worst: de bruine plank.
 • Voor andere producten zoals brood en kaas, gebruik je de de witte plank.

De HACCP snijplanken zijn gemaakt van polyethyleen of HDPE. Het kleurensysteem is ontwikkeld om te voorkomen dat er kruisbesmetting en -verontreiniging plaatsvindt.

In een professionele werkomgeving waar gewerkt wordt met voedsel en etenswaren, zijn houten snijplanken en hakblokken niet meer toegestaan. Doordat het hout poreus is, kunnen deze planken moeilijker gereinigd worden en is de kans groter dan er resten van schoonmaakmiddelen in achterblijven. Hoewel uit wetenschappelijk is gebleken dat hout ook een bepaalde mate van antibacteriële eigenschappen heeft, is er vanuit de voedselveiligheid voor gekozen dat kunststof het enige materiaal is dat in een restaurant of andere professionele omgeving gebruikt mag worden.

Download Snijplan kleurenoverzicht

Download hier een ‘het snijplanken kleurenoverzicht’ als handig geheugensteuntje. Print hem uit uit 100 of 120 grams papier en lamineer deze. Hang het overzicht bij de snijplanken en waar deze gebruikt worden.

Download

Op zoek naar een HACCP snijplankenset?

Indien u op zoek bent naar een HACCP snijplankenset, kunt u die zelf heel eenvoudig aanschaffen bij verschillende webwinkels zoals Bol.com of Coolblue.

2017-03-22T14:12:17+01:00Categories: Catering|Tags: , , |4 Comments

4 Comments

 1. HACCP 22 november 2017 at 16:25 - Reply

  Leuk artikel! Toch altijd fijn om de uitleg per kleur van de snijplank nog eens te zien.

 2. Ivo 4 januari 2019 at 22:28 - Reply

  Waar gebruik ik de paarse voor?

Leave A Comment