• geoblocking

Op (zaken)reis? Geoblocking tegen skimming

Het kopiëren van de magneetstrip van je (zakelijke) bankpas, ook bekend als skimming, gebeurt sinds de invoering van Het Nieuwe Pinnen gelukkig steeds minder. Tot vorig jaar was dit een heel lucratieve business voor het criminele circuit. Maar liefst 1,5 miljard euro per jaar werd er aan deze vorm van fraude verdient. Door een invoering van geoblocking is het aantal skimming-gevallen snel gedaald. Nadeel is wel dat van een heel aantal bankpassen de betaal-/pinmogelijkheid in landen buiten Europa geblokkeerd is. Niet handig als je op (zaken)reis bent! Lees hieronder wat geoblocking is en hoe je dit kunt opheffen.

Chip vs magneetstrip

Sinds de invoering van Het Nieuwe Pinnen (in plaats van de pas met de magneetstrip door de lezer halen, de pas met de chip in de automaat steken) is het aantal skimgevallen al in de eerste maand met ruim 85% gedaald. België is al eerder opgestapt op dit systeem. Als sinds begin 2011 werken ruim 23 banken bij onze zuiderburen hier aan mee. Bijna alle pinautomaten in heel Europa werken inmiddels alleen nog met de EMV-chip. EMV staat voor  Europay MasterCard Visa, een samenwerkingsverband van de drie betaalkaartsystemen die een kader hebben opgesteld voor het compatibel maken van chipbetaalkaarten en chipbetaalterminals.

Niet klantvriendelijk

Vorig jaar startten Rabobank en ABN AMRO al met geoblocking. Ze schakelden de optie om in landen buiten Europa te betalen met de magneetstrip standaard uit. ING vond het destijds niet klantvriendelijk en zei andere detectiemogelijkheden te hebben. In het tweede kwartaal van dit jaar zal ING alsnog geoblocking activeren. Klanten van de oranje bank zullen zes weken voorafgaand aan de blokkade een brief ontvangen hierover.

Wil je zeker weten dat je in het buitenland niet voor ongewenste betaalverrassingen komt te staan, neem dan contact op met de klantenservice van jouw bank. Zij kunnen nazien of jouw pas geoblocking heeft geactiveerd en op verzoek deze blokkade al dan niet tijdelijk opheffen.

2017-02-27T09:42:31+01:00Categories: Beveiliging|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment